Pričanje priča od najranijih vremena obilježava čovjeka. Poriv za uvođenje pričanja priče u marketinške sfere dala su brojna istraživanja koja su potvrdila kako čovjek najlakše pamti upravo priče. Prodaj mi priču, a ne proizvod – to je mantra storytellinga. Storytelling je, najjednostavnije rečeno, vještina pričanja priča.

Baš kao bajka, privlačna priča o proizvodu ili usluzi mora imati tri dijela: predstavljanje situacije, rješavanje nedoumice i pronalazak rješenja. Jedinstvenost poslovne priče je u tome što ona zahtjeva i četvrti element – poziv na akciju. Priče moraju biti osobne. Ispravno korišten storytelling je najmoćnije oružje u izgradnji lojalnosti kupaca.

Storytelling Uzevši u obzir kako se u turizmu radi prvenstveno o prodaji iskustva, pričanje priča ovdje dobiva posebnu važnost. Čega se sjećate sa zadnjeg putovanja? Odgovor je sigurno neki doživljaj, trenutak, emocija, a ne hotel ili smještaj. Turizam se sastoji od priče, emocije i doživljaja. Kao kanal u storytellingu mogu se razmatrati sve opcije od društvenih mreža do mainstream medija, e-maila i osobnog kontakta. Ipak, ključno je znati uspostaviti emocionalnu vezu s Vašim gostima budući da je upravo to razlog djelovanja ove metode.

Svaki turist koji posjećuje određenu destinaciju dolazi sa svojim željama i očekivanjima; iskusiti nešto posebno, čudesno ili edukativno. Ako turistička destinacija, smještaj ili usluga nemaju upečatljivu interpretaciju, ostati će nezapamćeni, a turist će ostati uskraćen za njihovu posebnost. Ključnu ulogu u interpretaciji ima upravo storytelling i upravo njime se pojačava sam doživljaj.

Autentičnost je još jedan koncept koji se često spominje u kontekstu destinacijskog marketinga kroz storytelling. Sve više turista traži autentična lokalna iskustva. Zato je za dobar storytelling ključno da destinacija već ima razvijene „velike priče“ ili makar njihove elemente. Ono što destinaciju čini atraktivnom, ljudi, zajednice, hrana, priroda - izvori su priče. Potrebno je samo malo vještine pričanja priče da bi se od toga napravilo nešto dobro, zanimljivo, privlačno i posjetitelju nezaboravno. Slika vrijedi tisuću riječi, a u storytellingu destinacije slika je moćan alat kojim se može prikazati još i puno više. Dobro snimljene fotografije dodaju značenje iskustvu i prikazuju odabrane priče na atraktivan način.

Pogledajmo nekoliko primjera odličnog storytellinga iz prakse koji Vas mogu inspirirati da ga uspješno primijenite za prezentaciju Vaše destinacije, ugostiteljskog objekta, smještaja ili usluge:

Ogulin – Zavičaj bajke

Naša poznata književnica Ivan Brlić Mažuranić, još kao djevojčica je doživjela svoj rodni grad bajkovitim, što je kasnije i zapisala u svojoj autobiografiji. Tu činjenicu i jedinstven kulturni potencijal njenih bajki, izvrsno je komercijalizirala turistička zajednica grada Ogulina osmislivši slogan Ogulin – Zavičaj bajke, Ogulinski festival bajki, radionice i mnoge druge zanimljive aktivnosti. Otvorena je i Ivanina kuća bajki u kojoj se djeci i odraslima pruža „virtualna šetnja“ kroz Priče iz davnina.

Paleo park kampa Mon Perin u Balama

U uvali Colona pronađene su kosti dinosaura, uključujući i leđni pršljen Histriasaurusa, svijetu najstarijeg poznatog člana grupe zvane Rebbachisauridae. Zbog ovog velikog pronalaska Bale su uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta. Wow koja odlična priča i temelj za storytelling destinacije, zar ne? Obzirom da na razini destinacije nije napravljen branding, to je učinio kamp Mon Perin u Balama otvorivšiPaleo park vrijedan 23 milijuna kuna. Paleo Park je kombinacija tematskog zabavnog vodenog parka i edukativno istraživačkog poligona.

NP Krka Video

Još jedan odličan primjer storytellinga je i video NP Krka. Kako bi promovirali online kupovinu karata i uvođenje brojača čime su ograničili broj posjetitelja na 10.000 istovremeno, u NP Krka je osmišljen odličan video s kratkim, jasnim i efeknim narativom. U samo dvije rečenice posjetiteljima je uspješno prodana priča o online kupovini. Nevjerojatna moć stoytellinga na djelu.

Naše bolske priče

Projekt Naše bolske priče je još jedan prekrasan primjer storytellinga u praksi u izvedbi TZ grada Bola. Putem videa i lokalnog stanovništva kroz priču saznajemo koje organsko povrće probati u Bolu, gdje pronaći domaće kozje proizvode, u kojem restoranu guštati u pjatu domaćeg samoniklog bilja. Poslana je jednostavna, a snažna promotivna poruka: Vidimo se u Bolu!

Opsjednuti Zagreb – alternativni razgledi grada

Opsjednuta zdanja, napuštena groblja, kletve i tajanstvena bića dio su organiziranih tura pod zajedničkim nazivom Opsjednuti Zagreb koje Vas vode kroz ulice i parkove starog Zagreba prizivajući njegove mistične stanare. Malo je možda jezivo, ali svatko će taj doživljaj i Zagreb nakon tog razgleda upamtiti puno bolje nego razgledavajući Trg Bana Jelačića u klasičnoj varijanti vođene ture. Ovo je samo jedan od primjera drukčijeg načina organiziranja vođenja razgleda grada koji dobro iskorištava moć storytellinga. Općenito govoreći, da bi se izazvala emocija tijekom pričanja priče o mjestu, gradu ili destinaciji, potrebno je imati dobre komunikacijske i prezentacijske vještine, ali i biti jezično kompetentan na polju stranih jezika.

OPG Spara

Opg Spara, dobitnik nekoliko nagrada za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, osmislio je i razvio recepturu 3 trajna kolača od suhog voća i dva proizvoda iz kategorije hrane s povećanom energetskom vrijednošću koje su zaštitili u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. U želji da na najbolji mogući način ispričaju svoju poslovnu priču i predstave proizvod na tržištu osmislili su i sproveli u djelo projekt kušaonice gdje kroz osobni storytelling gostima iz cijelog svijeta prezentiraju svoje proizvode i otimaju zaboravu klišku kulinarsku povijest.

Koja je Vaša priča?

Tko će bolje ispričati Vašu priču od Vas samih?

Uključite se i Vi aktivno u sudjelovanje u promociji Vašeg mjesta, smještaja, ugostiteljskog objekta ili usluge. Važno je da Vaši gosti upoznaju osobe koje brinu o njima. Ispričajte svoju priču, autentičnu priču. Možda se Vaša obitelj ugostiteljstvom bavi već generacijama- odličan temelj za priču! Sami proizvodite sve što u Vašem restoranu dolazi na stol – još bolje! Čuvate stare recepte od zaborava i kuhate tradicionalna jela – neprocjenjivo! Na autentičnoj priči gradite svoju turističku priču jer upravo čovjek čini turizam živim. Trebate pomoć u oblikovanju Vaše priče i njenoj marketinškoj prezentaciji na tržištu – tu smo za Vas!